Thursday, November 25, 2010

agagagaga..

Posted by fa10_munyra at 9:41 PM 0 comments
huh[kan dah mengeluh tu]..aku rasa macam diri aku ini memang tidak layak untuk bercinta la..asal aku minat dekat someone je..mesti sudah berpunya..mesti die minat dengan orang lain..nasib2..haha..maybe aku nie bukan taste dorang kot..takpa2..try again..haha..huhu..tidak apa la...aku hope sngt, aku akn ketemu dengan someone yang sayang aku dan aku pon sayang dekat die suatu masa nanti..insyaAllah..=)
macam citacinderella story pon tak pa jugak kan..happy ending..dah la hero die handsome..haha..

alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5543732367427445570" />



seperti princess diaries kew..tak cantik jadi cantik kew kn..huhu



huhu..tapi itu sume impian jew tidak akan jadi kenyataan pon..huhu..
papepon ashraf muslim tetap di hati..huhu..




huhu..sudah angau sama ahsraf muslim lak..huhu..
k r..saja jew nak wat dramatik ckit..bwink lak..huhu..
k r..nanti kite cite lagi ye..=)
papai..

Friday, November 19, 2010

.opahku dalam kenangan.

Posted by fa10_munyra at 6:50 AM 0 comments
..assalamualaikum sume..
..arini aku nk cite psal kenangan aku dgn allahyarhamah opah aku..
..opah aku meninngal tanggal 18 november 2010 bersamaan 11 zulhijjah 1431 pada pkul 4.45a.m..
..arwah opah aku ni sngt bes dgn die..
..ske bg cucu,ank,cicitn org2 yg die kenali mkn yg sedap2..
..plng bes laksa opah..bes angt..
..aku sngt t'rse sdeyhnyew..sbb akun adk beradk aku mmg rpt dggn arwah..
..sbb kami tnggl dgn arwah sjak kcik lg..
..mmg t'rse sngt opah xad..sunyi jew umah..
..tp aku redha yg Allah ats takdirMu..
..aku redha ats pemergian opah ku t'cinta..
..alhamdulillah jenazah opah selamat dikebumikan selepas smbhyg zohor..
..alhamdulillah jgk sbb sume ank2 opah n cucu opah dpt menatap jenazah opah buat kali t'akhir..
di cni aku lampirkn mke arwah opah aku





..al-fatihah 2 my opah halimatul saadiah binti maasom..
..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkn b'sama2 dgn org yg b'iman..
..insyaAllah..

Saturday, November 6, 2010

mau kongsi sama2 kowg..=)

Posted by fa10_munyra at 10:54 PM 0 comments
DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA



Pada suatu senja yang lengang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-hayang. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa ia berada dalam dukacita yang mencekam.



Tudung kepalanya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang telah meroyak hidupnya.

Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu perlahan-lahan sambil mengucapkan salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus menunduk. Air matanya berderai tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya." "Apakah dosamu wahai wanita ayu?" Tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya takut mengatakannya." Jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!" Desak Nabi Musa.



Maka perempuan itupun secara ketakutan bercerita, "Saya... telah berzina". Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun...lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya... cekik lehernya sampai... mati," ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Mata Nabi Musa pun berapi-api. Dengan muka berang ia mengherdik, "Perempuan celaka, pergi kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!"... teriak Nabi Musa sambil memalingkan muka kerana jijik.

Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu hancur luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia menangis terangguk-angguk dan keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu harus ke mana lagi hendak mengadu. Bahkan dia tak tahu ke manakah kakinya untuk melangkah. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya.



Sepeninggalannya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya, "Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?" Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita penzina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang hina itu?" "Ada!" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa yang kian keliru. "Orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar daripada seribu kali berzina".



Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan dengan khusyuk untuk memohonkan keampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya. Sedangkan orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahawa Allah itu ada, di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.



Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.



Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita penzina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pengajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban solat dengan istiqomah (berterusan).

tuk peringatan kpd dri sndri jgk..=)
n tuk kwn2 sume ya..
insyaAllah kte x t'golong dlm golongan ini..
sme2 kte ingt m'peringati..

.wajah bawu.

Posted by fa10_munyra at 1:22 AM 0 comments
hoho..horlicks..
huhu..page aku da b'wajah bwu..
huhu..aku nk mulakan idup bwu..dunia bwu..
so, cite pon bwu..insyaAllah..
aku akn sllu update blog ni ya..
aku xmo blog nie jd blog yg suram n sedeyh..insyaAllah..
nntikn kemunculan cite bwu yeah..
papai..
salam..
 

...FatIn MunIraH... Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei